Kényelmi hűtés maximális szellőztetés mellett

Szöveg: Martijn Louws

OXYCOM, a KNVVK INNOVÁCIÓS DÍJ nyertes 2017

A „merészség” az, amit az IntrCool klímaszabályozó rendszerért, a KnVvk Innovációs Díj elnyerésével elismertek, állítja Hans Reinders, az Oxycom Ügyvezető Igazgatója.

„A hűtéstechnika még mindig egy fajta hagyományos ágazat. Ezért különleges, hogy a mi innovatív, hűtőközegként vizet felhasználó klímaszabályozási rendszerünket választották.”


Június 13-án volt ok az ünneplésre az Oxycomnál. Ez volt az a nap, amikor a ’Hűtőközegek, a következő lépés’ elnevezésű konferencián, Hans Reinders átvehette a KNVvk Innovációs Díjat Peter Augustinustól, a Holland Királyi Hűtéstechnikai Társaság (KNVvK) Elnökétől. Az első bemutatkozó kör után a résztvevők megválaszthatták kedvenc innovációjukat. Négy innováció közül lehetett választani, melyet korábban egy szakértőkből álló bizottság terjesztett elő. A kritériumok az ’innováció és fenntarthatóság mértéke’ valamint az ’innováció piacképessége’ voltak.

hans-reinders
Hans Reinders a közönséggel beszélget egy konferencián Ede-ben,a KNVvK Innovációs Díj elnyerését követően.

’Minden más’

dubai-mot-testing-station
Az IntrCooll még a Közel-Kelet meleg éghajlatán is képes megfelelő hűtést biztosítani, mint például itt Dubaiban, egy MOT teszt állomáson.

A végén az Oxycom IntrCooll klímaszabályozási rendszerét kiáltották ki győztesnek. „Hogy számítottunk-e rá? Nem, nem igazán. Ez azt jelenti, hogy igazán progresszív rendszert fejlesztettünk ki, valami olyat, ami nagyon eltér az eddig megszokottaktól.” Reinders megemlíti a 110 éves légkondicionáló rendszert, ami ez idő alatt alig változott. „Legalábbis, hatékonyságban tényleg nem sokat.

Az IntrCooll klímaszabályozási rendszerrel, minden más. A mi rendszerünk nemcsak hatékonyan hűti a levegőt víz felhasználásával, de azt is biztosítja, hogy a gyártási környezetbe folyamatosan friss levegő kerüljön bejuttatásra. Ez elősegíti az egészség és a koncentráció fenntartását, és így a termelékenységet is.”

Az IntrCooll abból a szilárd meggyőződésből született, amelyet Reinders magáénak vall a fenntartható klímaszabályozási megoldásokkal kapcsolatban. „Természetesen azért pályáztunk erre a díjra, mert tudtuk, hogy a termékünk jelentős lépést képvisel az energiahatékony hűtéstechnika és szellőztetés terén. A 30-40 EER (Energiahatékonysági mutató) igen különleges.”

Reinders szerint az IntrCooll előtt a hűtéstechnikában használt maximális szellőztetés, a hatalmas mennyiségű felhasznált energia okán, nem képviselhette a legmodernebb technológiát. „Az IntrCooll a maximális szellőztetést egyesíti a hűtéssel, általában 16 – 19°C-os belépő hőmérséklettel. Ennek eredményeképpen 80-90 százalékos energia megtakarítás érhető el.

Betegszabadság és termelékenység

intrcooll germany
IntrCooll egy német ügyfélnél, a tetőn.

Reinders állítása szerint az IntrCooll-al lehetséges gyártási létesítményekben barátságos beltéri klímát biztosítani, kellemes hőmérsékletű, valamint tiszta, pormentes és oxigénben gazdag beltéri levegővel, óránként 4- 10 szellőztetéssel.

Véleménye szerint ez kevesebb betegszabadságot eredményez (5 – 10 százalék) valamint jobb termelékenységet (30 százalék a Berkeley Nemzetközi Labor kutatásainak megfelelően,). “Ha a betegszabadságban és a termelékenységben bekövetkező kiesés rejtett költségeit pénzre váltjuk, akkor az IntrCooll költség megtérülési modellje teljesen elérhető. Miért kellene egy gyártásban dolgozó munkavállalónak kevésbé kényelmes munkakörnyezettel beérnie, ha az IntrCooll ilyen egyszerű megoldást kínál?

Az InterCoollra érvényes továbbá az Energia Befektetési Támogatás (EIA) valamint a környezeti beruházások önkényes értékvesztése (VAMIL), ami által a vásárlási küszöbértéket csökkenteni lehet, ezáltal erősödik a vállalat bevételi modellje.” Az energia megtakarítás és energiaátadás folyamatosan napirenden vannak, ez pedig az Oxycom malmára hajtja a vizet.

“Ez a megfelelő termék a megfelelő időben”, Reinders szerint. Azt mondja, az a tény, hogy az IntrCooll vizet használ hűtőközegként nagyban hozzájárul ehhez. “Minden esetre egyre több vállalat cseréli a szintetikus alapú hűtőközeget természetesre.

‘Az IntrCooll nagyobb termelékenységet és kevesebb betegszabadságot biztosít, azzal, hogy tiszta, hűvös, és oxigénben gazdag levegőt juttat a gyártási területekre.’

mollier-diagram
Nedvességmérési ábra párás levegő esetén 101325 Pa (29.92 inHg) nyomáson

EGY LÉPCSŐS HŰTÉS

1 = Közvetlen párologtatva hűtés

2 = Hőterhelés dupla légárammal

3 = Hőterhelés tripla légárammal

KÉT LÉPCSŐS HŰTÉS

4 =Közvetett párologtatva hűtés

5 = Közvetlen párologtatva hűtés

6 = Hőterhelés

 

Mollier diagram, mely a fő különbségeket mutatja a közvetlen párologtatva hűtés valamint az IntrCooll új közvetlen/közvetett technológiája között.

Ezt jó látni, a valódi probléma azonban – az energiatermeléshez szükséges fosszilis üzemanyagok felhasználása – nem oldódik meg ezzel az átállással. Emiatt nagyon fontos a teljes CO2 lábnyom, így a teljes rendszer környezetre gyakorolt hatása, beleértve az energia megtakarítást is. És ez az, ahol az IntrCooll jól teljesít.

CO2-lábnyom

Reinders így folytatja: “1000 liter vízből könnyen előállíthatunk 700 kWh hűtési energiát, míg ennek a víznek az előállításához, például sós vízből, mindössze 2 kWh elektromos áramra van szükség. Ugyanennyi hagyományos módon történő hűtési kapacitáshoz, 250 kWh elektromos áramra is szükség lehet, valamint fosszilis üzemanyagra és 10 liter per kWh-ra a turbinákhoz és hűtőtornyokhoz. Így tehát 2,500 liter vízre van szükség 250 kWh energia biztosításához. Ebbe nem igazán gondol bele senki.” Egy dubai és indiai gyártóegységgel is rendelkező üvegszál gyártó cég nemrég az IntrCooll-t választotta, részben azért, mert ezeken a területeken a kormány korlátozásokat vezetett be az áramhasználatra vonatkozóan. Most a hat IntrCooll Plus egység 90 százalék energia megtakarítást biztosít. Továbbá a kapcsolt terhelés lecsökkent 180 kW-ról mindössze 18 kW-ra, a teljes 2.000 m2 gyártási területen. Mindezt pedig olyan klimatikus viszonyok között, ahol a kültéri hőmérséklet elérheti akár az 50°C. “Dubai-ban néhány hónappal ezelőtt telepítettünk tizennyolc db IntrCooll Std. egységet több, személyautókat tesztelő MOT vizsgaállomásra. További két projekt van beszerzési fázisban. Összességében mindez akár 2,500 IntrCooll egység telepítéséhez is vezethet”, Reinders szerint. Közelebb tizennégy db IntrCooll Std. egység került telepítésre (6.500 m3/h) Bocholt-ban, Németországban, egy sütőipari üzemben. Reinders szerint, “A pékség annyira elégedett, hogy további tíz IntrCooll Plus egység beszerzését kezdeményezte (15,. 00 m3/h)”.

Az IntrCooll fejlesztése házon belül történt, tette hozzá Reinders. “Az összeszerelést mi magunk végezzük Raalte-ben, hogy figyelemmel követhessük az általunk szállított termékek minőségét is. Jelenleg azon dolgozunk, hogy összehangoljuk gyártói kapacitásunkat a piaci igényekkel.”