Az OEM piac számára fejlesztve

oxycell

Az Oxycom a vizet, a természet legerőteljesebb hűtőközegét (R718), használja a levegő lehűtésére, környezetbarát módon. 1 m3 víz elpárologtatása közel 700 kWh hűtést tesz lehetővé. Összehasonlításként ugyanekkora mennyiségű vizet használnak az erőművek mindössze 50 kWh áram előállításához, amelyet hagyományos légkondicionáló rendszerek mindössze 150 kWh hűtésként tudnak hasznosítani. A hűtési teljesítmény vízzel történő optimalizálásához az Oxyycom kifejlesztette az Oxycell®-t és az Oxyvap®-ot.

OXYCELL® DPC/IEC/HR

Az Oxycell® egy moduláris és kompakt ellenáramú hőcserélő nagy teljesítményű hőcserélők / hűtőventillátorok vagy légkezelő egységek számára. Mindamellett, hogy nagyon hatékony hővisszanyerő egység a téli időszakban, felhasználható indirekt párologtatva hűtőként is a nyári időszakban. Ez az egyetlen, ilyen típusú, a piacon elérhető négy évszakos komponens.

OXYVAP®

oxyvap

Az Oxyvap® közvetlen párologtató közeg, amely a nyári szezonban használható adiabatikus hűtésként szellőztető rendszerben, a kondenzátor tekercs előhűtéseként, illetve télen párásító berendezésként légkezelő berendezésben. A moduláris betétet, a kerettel és integrált vízelosztó és gyűjtő rendszerrel, úgy tervezték, hogy kompakt közvetlen párologtatva hűtő és párásító berendezésekben használható legyen.

Az Oxycom technológia előnyei

 • Akár 90% energia megtakarítás a hagyományos légkondicionálókkal szemben
 • Garantált magas minőségű beltéri levegő
 • Nincs szükség (ózon elnyelő) vegyszerekre
 • A víz, mint természetes hűtőközeg
 • Nincs szükség kompresszorra
 • Energia hatásfok (EER) akár 40-re feljavítva
 • Könnyen telepíthető, közel karbantartásmentes

Az Oxycom a vizet, a természet legerőteljesebb hűtőközegét (R718), használja a levegő lehűtésére, környezetbarát módon. 1 m3 víz elpárologtatása közel 700 kWh hűtést tesz lehetővé. Összehasonlításként ugyanekkora mennyiségű vizet használnak az erőművek mindössze 50 kWh áram előállításához, amelyet hagyományos légkondicionáló rendszerek

mindössze 150 kWh hűtésként tudnak hasznosítani. Az Oxycom számos párologtatva hűtő technikát és technológia kombinációt fejlesztett ki, melynek meg vannak a maguk alkalmazási területei:

onallo-oxyvap

 • Önálló Oxyvap®: bármely kültéri hőmérséklet és abszolút kültéri páratartalom mellett használható akár 12 g/kg-ig (0,012 lb/lb).
 • Két lépcsős Oxyvap®: bármely kültéri hőmérséklet és abszolút kültéri páratartalom mellett használható akár 16 g/kg-ig (0,016 lb/lb).
 • Önálló Oxycell®: bármely kültéri hőmérséklet és abszolút kültéri páratartalom mellett használható akár 16 g/kg-ig (0,016 lb/lb).
 • Oxycell®-alapú hibrid hűtés: bármely kültéri hőmérséklet és páratartalom mellett használható.
 • Oxyvap®-alapú kondenzátor előhűtés: bármely kültéri hőmérséklet és páratartalom mellett használható.

Önálló Oxyvap®

Az Oxyvap® egy közvetlen párologtató hűtő betét, amely adiabatikus módon hűti le a levegőt a nedves hőmérséklet felé, jellemzően 90 % telítettségi hatásfokot érve el. Moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy bármely légáram esetén használható, míg az elülső légsebesség jellemzően 1-3 m/s (197−591 fpm).

Két lépcsős Oxyvap®

ketfokozatu-oxyvap

A két lépcsős Oxyvap® egy Oxyvap® alapú hűtő konfiguráció, ami egy további levegő-víz hőcserélőt használ teljesítménye fokozására. Az Oxyvap® -ból származó hűtött víz továbbítódik a hőcserélőbe, hogy lehűtse a kültéri levegőt, mielőtt az belép az Oxyvap® betétbe, amibe aztán bekerül a hőcserélőből érkező víz.

Mivel ez egy zárt rendszer, a hűtő folyamat egésze adiabatikus lesz, azonban az előhűtési folyamat és a komponensek közötti víz visszakeringetésének kombinációja egy vertikális hőmérsékleti gradienshez vezet az Oxyvap® betétből kilépő levegő esetén.

A belépő levegő felső felének nagyobb lesz az entalpiája, mint a belépő levegőnek, míg az alacsonyabb felének alacsonyabb lesz az entalpiája. Amikor a levegő felső része hulladékká válik, az alsó része használható betáp levegőnek, a kezdeti nedves hőmérséklet alatti átlaghőmérsékletet érve el, míg kevesebb nedvesség kerül hozzáadásra, összehasonlítva a hagyományos adiabatikus hűtéssel.

Önálló Oxycell®

Az Oxycell® egy ellenáramú közvetett párologtató hőcserélő, ahol a másodlagos csatornában lévő levegő (munka levegő)

onallo-oxycell

párologtatva hűl le, ezzel hőt vonva el a primer csatornában (technológiai levegő) lévő levegőből. Ezt az elvet nevezzük közvetett párologtató hűtésnek (IEC)

A harmatpont hűtés (DPC) az Oxycell® hőcserélő egy speciális alkalmazása, amely során a lehűtött primer levegő (jellemzően 35-40%), elágazásra kerül és másodlagos belépő levegőként kerül felhasználásra, ahol párologtatással hűtik, ezzel hőt vonva el a primer légáramból. Ideális esetben a primer levegőt le lehet hűteni a harmatpontra, és közben állandó abszolút páratartalmat tartani.

Számos paramétertől függ, mint pl. kültéri levegő feltételei, hőterhelés és ventilátor konfigurációja, hogy a DPC vagy az IEC hűtési módot választjuk.

Oxycell®-alapú hibrid hűtés

A hibrid konfiguráció alapja az Oxycell® IEC. A gyakorlatban az Oxycell® IEC lehűti a kültéri levegőt (áthaladva a primer csatornán) amíg el nem éri a fizikai határt, azaz a másodlagos bemeneti levegő nedves hőmérséklete felett egy fokkal, és emellett állandó abszolút páratartalmat tart fenn.

hibrid-oxycell

Amikor a párás külső levegő nem teszi lehetővé a megfelelő hűtést, a hagyományos kompresszoros légkondicionáló párologtató tekercsét lehet használni az Oxycell®ből származó előhűtött levegő hűtésére és párátlanítására, a kívánt tulajdonságok eléréséig. A kondenzátor tekercset az Oxycell® másodlagos (nedves) csatorna folyásirányába kell elhelyezni. Ez a levegő általában hűvösebb, mint a kültéri levegő, ami a kompresszor hatékonyságát növeli.

Az éves megtakarítás jellemzően 50%, a hagyományos, önálló légkondicionáló rendszerekhez képest.

Oxyvap®-alapú kondenzátor előhűtés

A hagyományos légkondicionáló technológiák esetén kompresszorral tömörítik a gáznemű hűtőközeget, mielőtt a kondenzátor tekercsben kondenzáció útján veszítene a hőjéből.

oxycell-kondenzator-elohutes

Az Oxyvap® kondenzátor tekercshez továbbított levegő előhűtésére történő használatával, a hűtőközeg alacsonyabb hőmérsékleten képes lecsapódni, csökkentve ezzel azt a munkát, amelyet a kompresszornak kell végeznie, következésképpen, fokozza a hatékonyságát.